Jednym z założeń odżywiania na surowo jest spożywanie jak najmniej przetworzonych, sztucznych, pokarmów. Kiedy spożywamy w ciągu dnia więcej przetworzonego jedzenia, niż surowych warzyw i owoców, to niekorzystnie wpływa na nasze jelita, skórę, włosy, paznokcie i samopoczucie oraz nastrój. Jeśli większość naszych posiłków składa się z jak najmniej przetworzonych składników, wówczas:
- poprawiamy jakość pracy naszych jelit,
- odmładzamy wygląd naszej skóry, włosów, paznokci.
Uczniowie naszej szkoły uczą się jak przygotować zdrowe i smaczne surówki z surowych warzyw, owoców i kiszonych warzyw.
Dlaczego spożywanie codziennie surowych warzyw, owoców i kiszonek jest takie ważne?
Wspomniane wyżej składniki pożywienia:
- dostarczają witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach,
- wzmacniają odporność (zwłaszcza kiszonki, ponieważ mają więcej witaminy C niż cytrusy),
- ułatwiają i regulują trawienie,
- zaspokajają głód,
- zawierają cukry naturalne takie jak fruktoza, skrobia i inne,
- odmładzają ciało.
Warto brać przykład z uczniów naszej szkoły, którzy najpierw sami wymyślili, a potem stworzyli swoje oryginalne surówki i sałatki, a następnie kosztowali – oczywiście NA Zdrowie!